
Sabit Yağlar ve Kullanım Alanları
Sabit Yağ Nedir?
Sabit yağlar genellikle uçucu yağlarla karıştırılarak kullanıldığı için taşıyıcı yağ olarak da adlandırılır. Sabit yağlara örnek vermek gerekirse;
Hindistan Cevizi yağı, Zeytin yağı, Argan yağı, Jojoba yağı, Kantaron yağı, Nar çekirdeği yağı, Avokado yağı, Badem yağı, Susam yağı gibi yağlar bunlardan bazılarıdır.
Sabit Yağlar Nasıl Elde Edilir?
Sabit yağ alırken soğuk sıkım yöntemiyle üretildiğinden emin olmak gerekir. Bunun anlamı; ısı olmadan, soğuk pres yöntemiyle yağın çıkarılmasıdır. Yağ elde edilirken kullanılan ısı yağlara, içindeki kırılgan besinlere, organik asitlere ve vitaminlere zarar verir.
Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağlar bol miktarda E vitamini ve antioksidan içerir. Bu antioksidan, bir yağın raf ömrünü uzatmaya yardımcı olurken aynı zamanda cilde koruyucu faydalar da sağlar. Ayrıca taşıyıcı-sabit yağlar, vücudumuz tarafından kolayca üretilemeyen Esansiyel Yağ Asitleri (EFA) içerir. Cilde uygulandığında EFA’lar cildi besler, nemlendirmeye yardımcı olur ve cildimizin doğal bariyer oluşumunu geliştirir ve destekler.
“Taşıyıcı yağ” olarak mineral yağlardan kaçınmak çok önemlidir. Mineral yağlar doğal veya botanik kökenli yağlar değildir. Aksine, sentetik kökenli yağlardır. Sentetik olmaları maliyet olarak onları daha ucuz yapar. Mineral yağlar ayrıca:
• Gözenekleri tıkayabilir.
• Cildin doğal olarak nefes almasını engelleyebilir.
• Uçucu yağ emilimini engelleyebilir.
• Vücuttaki toksinleri tutabilir.
• Vitamin ve minerallerin düzgün bir şekilde metabolize olmasını engelleyebilirler.
Uçucu Yağ ve Sabit Yağ Arasındaki Fark Nedir?
Uçucu yağlar; bitkilerin sadece yaprak, ağaç kabuğu, gövde veya çeşitli aromatik kısımlarından (çiçekler dahil) buhar distilasyonu ile elde edilir. Uçucu yağların rengi berraktan sarıya doğru değişir ve oldukça konsantre olur. Elde edildikleri bitkinin çok güçlü bir aroması vardır. Taşıyıcı-sabit yağlara doğru orantıda karıştırılarak kullanılır. Özellikle ciltte seyreltilmeden kullanılırsa konsantre olmaları nedeniyle, bazı insanlar uçucu yağlara alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Uçucu yağlar katılaşmaz. Ancak zamanla oksitlenebilir ve faydalı özelliklerini kaybedebilirler. Ağzı açık bırakılırsa oda ısısında kokuları uçabilir ve buharlaşabilirler. Zaten isimlerinin uçucu olması da buradan gelir. Uçucu yağlarla alakalı kapsamlı yazıma “Uçucu Yağlar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey” yazımdan ulaşabilirsiniz.
Taşıyıcı-sabit yağlar ise:
Gerçek birer yağdır. Oda ısısında buharlaşmazlar. Taşıyıcı yağların ana bileşenlerinden bazıları yağ asitleri, vakslar gibi yağlar ve A, D, E ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerdir. Çoğu güçlü bir aromaya sahip değildir. Sabit yağlar buharlaşmaz. Ancak ciltte “sabit” kalma eğilimindedir. Bu da onlara sıklıkla kullanılan “sabit yağlar” adını verir. Taşıyıcı yağların ayrıca besleyici, iyileştirici, yumuşatıcı, yaşlanma karşıtı ve koruyucu özellikleri gibi yararları da vardır.
Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş iyi kalite taşıyıcı-sabit yağlar;
Hem kendi besinsel değerlerini korurlar hem de içlerine eklenen uçucu yağların aroma, vitamin ve mineral gibi tüm özellik ve faydalarının kolaylıkla cilt tarafından emilimini sağlarlar.
Sağlıkla Kalın
Ferda Uslu
Merhabalar avakodo yağınızı ve Hindistan cevizi yağınızı fonksiyonel dr um verdiği için içerek sizlerinkini tüketebilir miyim?
Merhabalar Zerrin Hanım; Sabit yağlarla, uçucu yağları doğru oranda birleştirerek kendi kişisel bakım ürünlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca oda spreyi ve parfüm yapabilir veya buhurdanlıkta kullanabilirsiniz. Saç bakımında da kullanılabilir. Hiçbir yağ tek başına cilde sürmek için iyi değildir. En iyi olan, doğru yağların, doğru oranlarla karıştırılarak ciltte kullanılmasıdır. Ayrıca içilmesi ile ilgili olarak alerjik bir reaksiyon bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş, %100 saf soğuk sıkım avokado yağıdır. Hindistan cevizi yağını tüketebilirsiniz. İçten Beslenme ve Kullanım Alanları
Çay, süt ya da suyun içine eklenerek, Hindistan cevizi yağlı zerdeçal kürü ile birlikte ya da yemeklerde kullanıma uygundur.
Yetişkinler günde bir veya iki tatlı kaşığını bir ya da iki seferde tüketebilir.
Çocukların kullanımında bu oran biraz daha az olmalıdır.
Dıştan Beslenme Cilt ve Saç Bakımı
Cilt ve saç için kullanımlarda, direkt Hindistan cevizi yağının tek başına cilde ve saça sürülmesinin yan etkileri olabileceği ile ilgili birçok araştırma bulunmaktadır. Bu yüzden biz en az Hindistan Cevizi Yağı kadar etkili başka faydalı yağları da kullanarak %100 yenilebilir içerikli, el yapımı ve son derece etkili sonuç sağlayan sabunlar, kremler, cilt bakım onarım ürünleri, detoks ürünleri ve şampuanlar ürettik.